GESCHIEDENIS

Strandhuisjes Nederland™

Project Strandhuisjes Sluis (Cadzand, Nieuwvliet of Groede)

In 2010 zijn we begonnen met projecten voor nieuwe strandhuisjes. Die wilden we zelf ook uitbaten. Bijna gelijktijdig zijn we gestart met Strandhuisjes Nederland™.

Ik, Nathan Ultee, had geen strandcamping, geen korte lijntjes met de politiek, geen…., kortom: the underdog. Maar wel veel ervaring in de horeca, universitaire gerelateerde diploma’s en bovendien: heel enthousiast.

Uiteindelijk ging ik samenwerken, met o.a. een vakantiepark van Landal in Zeeland.

De afbeelding is van ons laatste project. Dat gaat via een openbare aanbesteding, waarbij de winnaar zijn huisjes mag bouwen en plaatsen. Wij werden tweede, dus deze huisjes zijn niet gerealiseerd.

Andere ontwerpen van ons waren witte strandhuisjes met rieten dak en een luxe VIP-strandhuisje met o.a. Jacuzzi. Een ander ontwerp met strandhuisje met Jacuzzi is een paar jaar later werkelijkheid geworden. De naam VIP-Strandhuisje konden we mooi gebruiken voor de promotie er van.

Andere ideeën uit onze projecten:

 • Buitendouche
 • Helling i.p.v. trap (o.a. handig voor bolderwagen met strandspullen)
 • Glas laten doorlopen tot zijkant voor weids uitzicht
 • Sleutelloos (geen zand in slot)
 • Zuiders schaduwdoek aan houten palen
 • I.p.v. slaapbank, een tweepersoonsbed in de woonruimte. Deze zou je zo kunnen wegschuiven, onder de achterste slaapkamer, want deze is 70 cm hoger dan de woonruimte.

De meeste tijd steken we tegenwoordig in online marketing voor de verhuur en verkoop van strandhuisjes.

Toen we begonnen deden we ook nog veel offline marketing, want het fenomeen slaapstrandhuisjes was voor veel mensen nog onbekend. Daarom maakten we boekjes met duizenden visitekaartjes die we in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland bij hotels, restaurants en strandpaviljoens legden.

Ook hebben we filmpjes gemaakt, o.a. uitgezonden op FoodFest, radiocommercials, meegewerkt aan tv opnames en veel mensen te woord gestaan.

We kwamen in contact met andere ondernemers door o.a. deze (old school; niet voor smartphone) website over projecten nieuwe strandhuisjes: strandslaaphuisjes.com

De focus ligt nu op online en het boeken, (ver)huren of (ver)kopen steeds makkelijker maken. En toffe berichtjes posten op de grote Facebookpagina’s en Insta blijven we natuurlijk ook met plezier doen!

Strandhuisje te huur: al 50 jaar! ⇩

De eerste strandhuisjes

DE ALLEREERSTE STRANDHUISJES VAN NEDERLAND

Foto: Nathan Ultee in gesprek Addie Roelse


Al meer dan 50 jaar worden door familie Roelse strandhuisjes verhuurd! Zij zijn de allereerste die deze bijzondere overnachtingen in Nederland aanbieden voor de verhuur.

Mevrouw Addie Roelse woont tijdens het seizoen zelf in één van de zes strandhuisjes. De hoge duinen achter de strandhuisjes zijn ideaal om te wandelen en te fietsen met zicht op zee. Ze is een kwieke 70’er en hopelijk nog vele jaren op het strand.

2008 tot 2017: de meeste strandhuisjes gebouwd

Pas tientallen jaren later zijn er nog strandhuisjes voor de verhuur bijgekomen; veruit de meeste tussen 2008 tot 2017. Momenteel is ongeveer 1% strand met strandhuisjes voor de verhuur en 99% dus zonder en dat zal deze eeuw niet veel meer stijgen. Dat komt omdat precies staat aangegeven op welke recreatieve stranden hoeveel strandhuisjes mogen staan, hoe groot deze mogen zijn en vanaf wanneer tot wanneer de strandhuisjes op het strand mogen staan. Deze plekjes zijn bijna allemaal al benut.

Wist je dat? (Geschiedenis)

 • De eerste strandhuisjes met paard en wagen het strand op werden gebracht
 • Dat bouwhuisjes waren die plank per plank in elkaar werden gezet
 • De allereerste verhuurhuisjes ook bouwhuisjes waren
 • Deze inmiddels vernieuwd zijn naar huisjes die in 1 keer op een vrachtwagen getrokken kunnen worden
 • Al bijna 100 jaar strandhuisjes op het strand staan, voor particulier gebruik, via kampeerverenigingen
 • Er door verschillende stormen en branden al tientallen strandhuisjes zijn verwoest
 • 90% van de strandhuisjes voor de verhuur is gebouwd tussen 2008 en 2017
 • Nu er bijna geen plekjes meer worden vrijgegeven voor nieuwe strandhuisjes
 • De allereerste keer keren dat ik, Nathan de initiatiefnemer van Strandhuisjes Nederland, op het strand heeft geslapen als kind was. En dat nog goed kan herinneren. Zónder huisje, maar gewoon in een tentje met familie en vrienden.

Ontstaan van Strandhuisjes Nederland™ ⇩