VERKOOP

Waar zijn strandhuisjes te koop?

Strandhuisjes Dishoek

De verkoop van strandhuisjes juli 2022 is 70% verkocht. Neem contact op om uw strandhuisje te verkopen of kijk of de verhuurpagina om een strandhuisje te huren.

Strandhuisjes zijn te koop voor eigen gebruik op 8 plaatsen in Nederland:

 1. Hoek van Holland ⇩
 2. IJmuiden ⇩
 3. Dishoek / Westduin ⇩
 4. Wijk aan Zee ⇩
 5. Zandvoort ⇩
 6. Bloemendaal ⇩
 7. Heemskerk ⇩
 8. Castricum ⇩

SAMENVATTING

De meeste strandhuisjes worden verkocht in IJmuiden (10 tot 20 per jaar) en Hoek van Holland (5 tot 10 per jaar). Terwijl op andere plaatsen slechts een enkele per jaar, of is er een wachtlijst.

VERWACHTING 2022

De prijzen zullen naar verwachting ook weer ongeveer 15% stijgen in 2022 t.o.v. de laatst verkochte strandhuisjes 2021. Daarmee zullen de prijzen van strandhuisjes Hoek van Holland boven de € 120.000 uitkomen. Een goed onderhouden en instapklaar strandhuisje IJmuiden zal waarschijnlijk rond de € 115.000 uitkomen. Is er eerst nog werk aan? Dan liggen de te verwachten prijzen uiteraard lager.

Op het Grote Strand IJmuiden zijn de prijzen de laatste jaren met gemiddeld 10% tot 15% gestegen.

Sinds juli 2022 is het licht gedaald en momenteel weer aan het stabiliseren.

PRIJS 2021

2021 – GemiddeldVraagprijsVerkoopprijsOverbiedingPrijs t.o.v. 2020
Hoek van Holland€ 101.250€ 106.865+ 6%+ 15%
IJmuiden*€ 85.833€ 91.250**+ 6%+ 14%
*Op het IJmuiden Strand (Grote Strand). Op Het Kleine Strand liggen de prijzen doorgaans een stuk lager.
**De laatst verkochte strandhuisjes IJmuiden op het Grote Strand lagen rond de € 100.000 in 2021.

Houd ook rekening met de jaarlijkse kosten; deze zijn in Hoek van Holland ongeveer € 5.000 en in IJmuiden ongeveer de helft daarvan, dus € 2.500,-.

Verkoopprijs vs Vraagprijs

Naast dat de vraag naar vakantie in eigen land is toegenomen, is prijsstijging is waarschijnlijk ook het gevolg van de lage rente. Dat werkt namelijk ook door bij een strandhuisje of andere vakantiewoning. Vaak hoor je: ”Op de bank krijg je toch niks meer voor je geld, dus beter investeren in iets leuks.” Maar vooral: ”Dat hebben wij nu al altijd willen hebben! Onze droom!”.

De uiteindelijke prijs (verkoopprijs) wordt ook hier bepaald door vraag en aanbod. Die komt goed bij elkaar, doordat vele potentiele kopers de Facebookpagina van Strandhuisjes Nederland volgen of zijn ingeschreven voor de mailing. Bovendien wordt vaak een open verkoopdag georganiseerd, waarna de kopers een bod kunnen doen. Zo komt het dat gemiddeld 6% meer wordt geboden dan de vraagprijs. De kopers dat zo ook dat ze een waardevaste investering doen en de verkopers dat ze hun bezit verkopen voor een prijs die het blijkbaar waard is.

Niet altijd is het hoogste bod het winnende bod. Soms zit er ook een gunfactor aan. Dat gebeurt ieder jaar wel een paar keer. Dan komen mensen kijken aan wie het wordt gegund voor een goede prijs, die niet de hoogste was, maar aan wie het wel is gegund.

Opmerking: Een strandhuisje is géén onroerend goed, want ze gaan immers van het strand af tijdens de wintermaanden (het stormseizoen). Dus een hypotheek vestigen is niét mogelijk. Bijna altijd wordt een strandhuisje daardoor betaald uit eigen vermogen.

Overige plaatsen

In Dishoek / Westduin in Zeeland worden te weinig strandhuisjes verkocht om een representatief gemiddelde te kunnen geven. Wel kan er gezegd worden dat de vierkante meterprijs hier het hoogst is van alle strandhuisjes van Nederland. Namelijk ongeveer twee keer zo hoog als de rest van het land. Verkoop gebeurt de laatste jaren slechts sporadisch (soms 1 of enkele per jaar).

In Wijk aan Zee zijn de wachtlijsten zo lang dat je vaak niet eens meer kan inschrijven. In Zandvoort of Bloemendaal kan je donateur worden van de strandvereniging en dan duurt het 8 tot 12 jaar voordat je kans maakt op een plekje op het strand.

2020

In 2020 was de gemiddelde jaarlijkse verhoging voor een strandhuisje een stuk hoger dan normaal. De vraag naar vakantie in eigen land is namelijk toegenomen.

Namelijk soms over de € 90.000 voor Hoek van Holland. Dat is een stijging van 30% in 2020 t.o.v. 2019. Waarschijnlijk doordat aanbod is gedaald en vraag is gestegen. Vakantie in eigen land is populairder geworden.

Gemiddeld werd in 2020 tussen de € 70.000 en € 92.000 betaald (uiteindelijke prijs) voor een strandhuisje IJmuiden, afhankelijk van de staat en het aanbod op dat moment. Dat is in dat jaar vaak boven de vraagprijs geweest.

1. HOEK VAN HOLLAND

Op het strand van Hoek van Holland staan zo’n 180 strandhuisjes. Deze strandhuisjes zijn allemaal hetzelfde, behalve de indeling en interieur en staan op een mooi rustig strand.

Voor de huisjes loopt een verhard pad en Hoek van Holland heeft mooie strandpaviljoens en een pleintje waar je bijvoorbeeld verse broodjes kan halen.

De beheerder is 7 dagen per week op het strand, houdt toezicht en ondersteunt de bewoners, zodat u alleen hoeft te genieten. Ieder jaar vóór 1 april worden de strandhuisjes op het strand geplaatst en kant-en-klaar opgeleverd. De jaarlijkse kosten voor de locatie, opslag in de winter, verzekering en beheer bedragen ca. € 5.000 per jaar. De huisjes staan tot 1 oktober (dus 6 maanden) op het strand.

Honden dienen aangelijnd te zijn overdag (9 tot 19 uur).

Deze strandhuisjes zijn alleen voor eigen gebruik en mogen niet commercieel worden verhuurd. Wel mogen familie en vrienden overnachten in de huisjes.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

 • 18 m2 + strandterras 15 m2
 • 1 rij, dus allemaal blijvend zeezicht
 • Rustig strand en toch op loopafstand van gezellige strandpaviljoens
VOLGENDE (IJmuiden)…

2. IJMUIDEN

In IJmuiden aan Zee heb je op twee plaatsen strandhuisjes: op het Grote Strand en op het Kleine Strand

Je hebt 3 strandverenigingen. Afhankelijk van de strandvereniging mag het strandhuisje niet verhuurd worden of tot maximaal 30 dagen.

De jaarlijkse kosten liggen rond de € 2.500 per jaar. Deze bestaan uit huur strand, vervoer en winterstalling, verzekering en parkeerkaarten. Door de strandvereniging worden ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

GROTE STRAND

Op het Grote Strand staan de huisjes in 3 rijen. Strandhuisjes komen na verkoop altijd op de middelste (tweede) rij te staan. Er kan geopteerd worden voor de eerste rij.

De middelste rij is hoger dan de voorste en de achterste het hoogst, zodat je een beetje over de huisjes heen kan kijken. Voordeel van een achterste rij is dat je geen zand hoeft te scheppen na een wind.

De strandhuisjes hebben bijna allemaal een warme douche, chemisch toilet en zonnepanelen. Daarnaast is er een sanitair blok met gemeenschappelijke douches en toiletten.

Bij strandvereniging de Zeemeeuwen is verhuur niét toegestaan. Wel mag je 28 nachten het strandhuisje in bruikleen geven aan familie of vrienden. Hiervoor zijn standaard inschrijfformulieren. Wil je meer? Voor bijvoorbeeld je kinderen ouder dan 25 jaar? Dan kan je daar een verzoek voor indienen bij het bestuur.

Bij strandvereniging de Schelp is verhuur tot 28 dagen toegestaan. Familieleden (1e graad) mogen onbeperkt gebruik maken van het strandhuisje.

KLEINE STRAND

Op het Kleine Strand staan ongeveer 130 strandhuisjes in 2 rijen. Bij de Strandvereniging IJmuider Strand (SVIJS) mag tot 28 dagen verhuurd worden.

Deze vereniging telt ongeveer 250 leden die bijna allemaal eigenaar zijn (of familie van de eigenaars) van een strandhuisje op het Kleine IJmuiderstrand.

Na verkoop het strandhuisje altijd naar de tweede rij gaat. Indien gewenst, is er een wachtrij van ongeveer 4 jaar om weer terug op de eerste rij te komen.

VOLGENDE (Dishoek / Westduin)…

3. DISHOEK / WESTDUIN

In Dishoek en de naastgelegen badplaats Westduin (Zeeland) staan ongeveer 120 particuliere strandhuisjes. Dit is de énige plek in Nederland waar particuliere strandhuisjes onbeperkt mogen worden verhuurd.

Voor seizoen 2020 zijn alle particuliere strandhuisjes reeds volgeboekt. De meeste eigenaren vullen hun beschikbaarheid voor december in, waarna wij de Zoek & Boek functie voor 2021 op de websites plaatsen.

Er komt slechts zeer zelden (1 keer per zoveel jaar) een strandhuisje in de verkoop. Deze Zeeuwse strandhuisjes zijn de meest gewilde strandhuisjes van Nederland. Het strand is prachtig en ligt op het Zuiden, hoge duinen, mooie fietsroutes en de jaarlijkse kosten kunnen worden terugverdiend door verhuur.

VOLGENDE (Wijk aan Zee)…

4. WIJK AAN ZEE

In Wijk aan Zee staan rond de 650 strandhuisjes. Deze zijn vaak al tientallen jaren in de familie en worden meestal ook binnen de familie overgedragen. Er bestaan wachtlijsten, maar die zijn zo overvol (tot 30 jaar) dat deze lijsten momenteel niet meer worden aangevuld.

VOLGENDE (Zandvoort & Bloemendaal)…

5. ZANDVOORT, 6. BLOEMENDAAL

Er zijn 4 strandverenigingen die de plaatsing van de strandhuisjes regelen in Zandvoort en aangrenzende badplaats Bloemendaal. 

Komt er een strandhuisje in de verkoop? Dan koopt u alléén het huisje zelf en niét het belangrijkste: het plekje op het strand.

Wie een plaats op het strand aan wil bemachtigen, moet donateur van een vier van de Kampeerverenigingen (KV) worden:

 1. KV Strandgenoegen
 2. KV Amsterdam
 3. KV Voorwaarts
 4. Helios

Donateur kost een paar tientjes per jaar.

Indien u donateur bent van een kampeervereniging, wil dat nog niet zeggen dat u daarmee een plaats heeft aangevraagd. Er is namelijk een lijst met donateurs en daarnaast een aparte lijst met donateurs die een plaats op het strand aanvragen. Dus als u geen plaats toegewezen heeft gekregen, moet u voor het volgende seizoen weer opnieuw een verzoek tot plaatsing indienen. Dit gaat dus niet automatisch.

De jaarlijkse kosten voor o.a. standplaats, winteropslag, vervoer, toeristenbelasting en verzekering liggen rond de € 2.000 per jaar.

Er is een strandplaats-wachtlijst met een gemiddelde wachtduur van ongeveer acht jaar tot twaalf.

VOLGENDE (Heemskerk & Castricum)…

7. HEEMSKERK, 8. CASTRICUM

In Heemskerk en Castricum staan ook particuliere strandhuisjes. Deze komen slechts zelden in de verkoop. Units zonder puntdak komen het meest voor. Sanitair (keuken, toiletten en douches) is vaak gemeenschappelijk. Slapen doe je in je huisje. Ze hebben een terras met glazen schutting.

In 2021 lag de gemiddelde prijs voor een kleine unit op zo’n € 55.000,- (9 m² intern).

Er worden momenteel 5 splinternieuwe strandhuisjes gebouwd voor dit jaar 2022 en volgend jaar 2023. Deze zullen rond de € 150.000 kosten en zijn inclusief veranda 21 m².

Houd onze FacebookPagina daarom goed in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

VOLGENDE (reacties)…

EIGENAREN REACTIES

Na 12 jaren intens genoten te hebben van deze formidabele stek is het voor ons tijd om afscheid te nemen.

We nemen een boek vol momenten, anekdotes en belevingen mee. Het is en blijft een unicum aan de Hollandse kust.

De momenten van rust en stilte die met name in de ochtend en in de namiddag en avond heersen als het strand (bijna) leeg is zijn onbeschrijflijk en de ondergaande zon is iedere avond anders en verveelt nooit.

Op een mooie zonnige je ontbijt nuttigen en ondertussen gadeslaan hoe het strand volloopt zonder daar overlast van te ervaren, het brede strand voor de huisjes blijft nagenoeg leeg. Maar er is voldoende reuring om van te genieten.

Ook omdat diverse strandtenten en winkeltjes vlakbij zijn. ’s-Avonds als het strand weer langzaamaan verlaten raakt is het genieten van de rust en de zonsondergang en als je geluk hebt is er ’s-avonds laat zeevonk.

Maar ook met regen is het prachtig om hier te verblijven. Het stormbestendige zonne-/regenscherm zorgt ervoor dat je met de deuren open kunt blijven genieten van het prachtige uitzicht. Maar nu knus binnenshuis.

Onze dochter is hier zo’n beetje opgegroeid en we hebben er met zijn drietjes intens van genoten. Maar zoals gezegd gaan we nu afscheid nemen en hopen dat een ander echtpaar/gezin net zoveel geniet de komende jaren als wij gedaan hebben.

Eigenaar strandhuisje Hoek van Holland
VOLGENDE (Hoek van Holland)…

Ook op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook! ⇩

BOUWERS STRANDHUISJES

LET OP: De huisjes gaan in de herfst naar de winteropslag. Houd de Facebookpagina in de gaten, voor nieuw aanbod in 2022 en 2023. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.